Vito Scaletta

Vito Antonio Scaletta: een 20-jarige Italiaanse immigrant, inwoner van Empire Bay, “schurk in wording” en hoofdpersoon in Mafia II.

Vito’s achtergrond
Vito is geboren in Sicilië (Italië) in 1925 als kind van een zeer arme familie. Enkele jaren later besluit Vito’s vader om te verhuizen naar Amerika om daar met nieuwe kansen een nieuw leven te beginnen. Ook in Amerika lukt het hen echter niet om de armoede te ontkomen.

Naarmate de jaren in Empire Bay verstrijken leert Vitto Joe Barbaro kennen. Aangezien Joe een jaar ouder is dan Vitto, beschermt hij hem regelmatig tegen pesterijen. Mede hierdoor worden Joe en Vitto vrienden voor het leven die elkaar blind vertrouwen. Samen voeren ze diverse kleinere criminele acties uit.

Wanneer Vito wordt gearresteerd vanwege een mislukte overval, krijgt hij de keus om of de gevangenis, of het leger in te gaan. Hij kiest het laatste en komt terecht in het 504th Parachute Infantry Regiment op het Europese slagveld. Enige tijd later wordt Vito neergeschoten. Gewond wordt hij teruggestuurd naar Amerika voor een maand verlof. Vito weet echter te regelen dat hij ontslagen wordt uit het leger, waardoor hij niet meer terug hoeft te keren naar het front. Drie maanden later eindigt de oorlog.

De man achter Vito
Vito is een krachtig maar stil persoon. Dit in tegenstelling tot Joe, die een flamboyante en aanwezige verschijning is. Vito’s eigenschappen worden gewaardeerd door diens bazen. Hij heeft een sterke moraal, en vermoord geen mensen omdat hij dat wil, maar slechts wanneer dat nodig is. Hij heeft geen behoefte om “The Don” te worden; voldoende geld en respect om zijn familie uit de problemen te helpen stelt hem tevreden.

Proloog
Wanneer Vito terug is in Amerika hoort hij dat zijn vader de familie diep in de schulden heeft gestoken. Wanneer Vito’s zuster wordt lastiggevallen door een “loan shark” (iemand die geld leent tegen woekerrentes), beseft Vito dat hij zijn familie moet helpen. Hij gaat naar de havens van Empire Bay om een baan te zoeken, maar komt er snel achter dat zulk werk hem niet ligt. Teneinde raad informeert Vito bij zijn oude vriend Joe Barbaro of hij ideeën heeft. Spoedig daarop begeven beide zich in de wereld van de misdaad..

Het gedeelte waarin Vito’s zus wordt aangevallen dient tevens als tutorial-missie.

Vito in het spel
Vito’s criminele carrière start bij Mikey*, een automonteur die een conflict heeft met Joe. Terwijl Vito en Joe opklimmen binnen de famialadder, ontmoeten ze een man genaamd Henry Tomasino. Henry is iemand die zijn plaats al heeft veroverd binnen de Clemente-familie. Henry neemt Vito onder zijn vleugels, en leert heb “how things are done” in de Mafia. Spoedig komt Vito in aanraking met de twee andere grote Mafia-families: The Falcones en The Vincis. Uiteindelijk bereikt Vito de positie van “soldati” is de Falcone-familie.

* Mikey is ook altijd opzoek naar bepaalde auto-onderdelen, en betaalt 400$ aan Vitto als hij een auto voor hem kan regelen, zolang die niet die niet gezocht wordt door de politie.

Trivia

  • Vito’s familie bestaat uit zijn vader Antonio, moeder Maria en zuster Francesca. Vito had een broer, die op jonge leeftijd is overleden.
  • In het begin van het spel is Vito 19 of 20 jaar. Aan het eind van het spel nog maar slechts 25/26.
  • Het personage Vito is gebaseerd op Marlon Brando’s personage in A Streetcar Named Desire. Brando speelde later “Vito Corleone” in “The Godfather”.
  • Op de politiescanner is te horen dat Vito zo’n 1,80 m. is.
  • Vito op de gevoelige plaat