Vervoer in Empire Bay

Empire Bay is zo'n 16 vierkante kilometer groot. Te voet zou je zeer lang onderweg zijn, dus biedt Mafia zo'n 80 auto's voor Vito en zijn vrienden om zich mee door de stad te begeven.

Auto's
In tegenstelling tot Mafia, waar Tommy eerst auto's moest leren stelen voordat hij erin kon rijden, kan Vito in elke auto stappen die zich in de stad bevindt. Ondanks dit zijn sommige auto's niet beschikbaar tot de jaren '50.

De auto's zijn zo realistisch mogelijk gemaakt, en spelen een belangrijke rol voor de sfeer in het spel. Afgezien van het authentieke exterieur en interieur, zullen ze beschadigen bij botsingen, kan de bezine opraken, worden ze na een off-roadrit smerig, en kunnen ze zelfs ontploffen als je een ruime hoeveelheid lood in de benzinetank of motor weet te krijgen. Ook kun je de motorkap openen voor reparaties of "aanpassingen", en kun je spullen in de koffer leggen. In de Empire Automobile Shop kun je je auto op laten lappen, of laten voorzien van de benodigde upgrades en aanpassingen.

De bestuurders in Empire Bay zijn wat intelligenter dan die van Lost Heaven. Wanneer een auto stil staat midden op straat, zijn zij slim genoeg om die te ontwijken, waardoor er geen enorme files ontstaan zoals in Mafia het geval was. Dat er bij dit ontwijken nog wel eens een koplampje of voorbijganger sneuvelt zal ook door de passanten of politie niet genegeerd blijven.

De benzinemeter in Mafia 2 is wat onduidelijker dan in Mafia. Hij bevindt zich in het gele vlakje. Het rode streepje links geeft het reserveniveau aan; bij het bereiken hiervan zal het rode lampje onderin gaan branden. Het gele streepje is het daadwerkelijke metertje.

Taxi's
Het is op dit moment niet duidelijk of je gebruik kunt maken van de Taxi's in Empire Bay.

Openbaar vervoer
Hoewel er een soort lightrail-voertuig en een trein door Empire Bay rijden, is het niet mogelijk om hier gebruik van te maken zoals in Mafia wel het geval was. Volgens de ontwikkelaars kost dit te veel computerkracht.