De politie in Empire Bay (EBPD)

Empire Bay Police Department
Net als in Mafia is er in Mafia II voldoende politie op de been om ervoor te zorgen dat je niet ongestraft je gang kunt gaan. Er zijn echter wel een aantal dingen veranderd vergeleken met Mafia.

Opmerkzaamheid
Wanneer je je gedraagt als modelburger zul je de politie weinig opmerken. In de praktijk is dat weinig het geval. Schiet je in het wilde weg, of trek je zelfs maar een pistool au plain public, dan kun je rekenen op een gezonde portie blauwe aandacht. Ook het negeren van een rood licht, te snel rijden of een aanrijding kan je bezoek opleveren van een stel fanatieke dienders.

Gevoelig voor omkoping
Wanneer de politie je een kleine overtreding ziet plegen, zullen ze proberen je te bekeuren. Als de agent bij je is aangekomen kun je ervoor kiezen om de bekeuring te betalen, of om "vriendelijk" duidelijk te maken dat je niet van de politie gediend bent.

Overtreed je de wet op een zwaardere manier, dan zal er een opsporingsbevel uitgaan. Dit bevel is in eerste instantie alleen voor jou, of jouw auto. Stap je echter in (of juist uit) een auto wanneer de politie dit ziet, dan geldt het bevel voor zowel jou als je auto.

Om per auto te ontkomen kun je naar een body shop garage rijden om je nummerborden te laten omwisselen en je auto te laten voorzien van een vers laagje lak. In deze shops kun je tevens terecht voor upgrades van je auto, zoals een supercharger.

Ben je te voet, maak je dan uit de voeten. Spring over een paar hekken en hagen, en verberg je in een steegje. De kans is groot dat de politie je voorbij rent. Is dit niet het geval, zoek dan een kledingwinkel op. Een nieuwe outfit doet wonderen.

Omkopen
Krijgt de politie je toch te pakken, dan kun je geluk hebben als je geld op zak hebt. Wanneer je een zware overtreding hebt gepleegd, maar niet in een vuurgevecht met de politie bent beland, is de kans groot dat je deze met een vette steekpenning kunt afkopen. Even een paar briefjes, en niemand praat er meer over.

Veranderingen t.o.v. Mafia
Eén van de commentaren op de politie in Mafia was dat ze erg volhardend was in achtervolgingen. Voor een kleine overtreding, zoals het negeren van een rood licht, werd een grootscheepse achtervolging ingezet. Het gevolg was dat je om te ontkomen ergere overtredingen beging, zoals het aan- of zelfs doodrijden van passanten of agenten. Wanneer dit gebeurde werden complete delen van de stad afgezet met wegblokkades, spijkermatten en zwaar bewapende politieteams.

In Mafia II is dit anders. Wanneer je een lichte overtreding pleegt, zal de politie je maar enkele blokken achtervolgen en het al snel opgeven. Bega je een zwaardere overtreding, dan zul je op een fikse achtervolging kunnen rekenen. Wanneer je echter slim speelt, kun je ook in de ergste situatie de politie kwijt kunnen raken.

Tevens was het zo dat in Mafia het scenario bestond dat de politie omgekocht was door een rivaliserende mafiafamilie. In Mafia II is dat niet het geval. Wanneer gangsters op straat op jou beginnen te schieten (bijvoorbeeld doordat je hen aanreed), zal de politie ook jou komen helpen. Met wat geluk hebben ze jouw aanrijding niet gezien, en gaan ze achter de bad guys aan. (En als je echt zin hebt stap jij vervolgens in de politie-auto, om met loeiende sirenes door de stad te scheuren. Maar dat is uiteraard op eigen risico ;-)).

Wapens en voertuigen van de EBPD

 • Thompson 1928
 • Remington Model 870 Field gun
 • Smith and Wesson Model 12 Revolver
 • M1A1 Thompson
 • Culver Empire Police Special in the 1940s segment.
 • Smith Custom 200 Police Special in the 1950s segment.
 • Shubert Armored Truck

Trivia

 • De politie is zichtbaar op je radar als blauwe vierkantjes (auto's) en driehoekjes (te voet).
 • Wanneer je een moord pleegt in een winkel, zal de politie zich ernaartoe snellen. Wanneer je weet te ontkomen, maar later terugkomt zul je zien dat de winkel afgezet is met gele "crime scene"-linten.
  Wanneer je alleen stennis hebt geschopt, zul je twee agenten de winkeleigenaar zien ondervragen.
  Het betreden van deze ruimtes zal je zeker beloond worden met extra aandacht..